Kunskap/

Video på din hemsida – inte NÄR, utan HUR

2019-03-07

”Om några få år kommer Facebook vara helt utan text. Skulle jag jag satsa på något så är det på video, video, video”.

Orden kommer Nicola Mendelsohn, chef för Facebooks verksamheter i Europa, Asien och Africa. Och det är ingen gissning från hennes sida. Inte utanför Facebook-världen heller.

De senaste siffrorna från ”Svenskarna och internet” visar att 85 procent av internetanvändarna tittar på film och video på internet (motsvarande siffra föregående år var 81 procent), och att ökningen sker framförallt hos äldre tittare, inte enbart ungdomar. Störst av alla videotjänster är fortfarande YouTube, och detta förstärks av det faktum att denna kanal – till skillnad från t ex Facebook – också tillåter att man bäddar in videor på den egna hemsidan (och att denna trafik sedan räknas in i totalen). Mobilanvändandet ökar också. De som är födda på 70-, 80- och 90-talet ligger nu i topp på internet i mobilen med 98–99 procent är uppkopplade, så det är av yttersta vikt att den video du lägger ut också ska fungera i telefonen.

Vad detta innebär – eller borde innebära – för din hemsida är förstås lätt att se. För att låna Mendelsohns ord: Video, video, video.

Men hur gör man i praktiken? 

Olika typer av rörligt
En viktig sak att lyfta fram är att det kan – och måste – se olika ut.

Jämför gärna med musik. På samma sätt som du använder musik olika beroende på om du vill ha en kort signaturmelodi, en smittande hitlåt eller ett berättande visa, är video på webben bara ett samlingsbegrepp. Därför är det också så svårt att säga ”vad kostar video då?” eftersom det alltid beror på vilken typ av rörligt det handlar om.

En bra metod att utforska detta media och samtidigt ha full kontroll på resultat och kostnader är att ta det i tre steg. Vi brukar börja med ett resonemang kring en idé och sedan ett storyboard, så att alla inblandade har samma bild av vilken typ av film som ska göras och hur den kommer att bli innan man trycker på ”record”.

Några exempel:

Varumärkesstärkande
Det handlar om företagets löfte. Att med filmens hela palett av möjligheter berätta om företagets ”varför”; varför vi finns till och varför det är intressant för den tilltänkta målgruppen. Tricket är här att ha modet att skala av allt annat. Berätta om löftet, och låt dem bli nyfiken på mer. Tänk denna film som ert skyltfönster, inte ert lager. Som en filmad version av er devis, inte av er historiebok eller produktionsdokumentation. 

Lanseringsfilm
Man får uppleva produkten eller tjänsten ”i verkligheten”, inte bara en beskrivning av den. På bara några sekunder kan du väcka nyfikenhet och skapa positiva känslor. Däremot är video inte lika bra för att presentera mycket fakta. Då är text eller tabeller fortfarande överlägset.

Teasers
Ett bra sätt att höja temperaturen, t ex inför en lansering eller en mässa. Det handlar om korta snuttar som medvetet bara väcker aptiten på mer utan att egentligen avslöja något. Också ett bra sätt att vinna tid om man vill förlänga en kampanj eller blockera att en konkurrent ska hinna före.

Case reports/vittnesbörd
Klassiska kundcase är alltid bra innehåll, oavsett om det handlar om korta citat eller längre reportage. Video tillför ytterligare en dimension, eftersom du kommer närmare den som uttalar sig, och det blir mer på riktigt. Samma slags film går också att använda för att lyfta fram den egna organisationen, t ex som intygare vid en lansering. OBS: denna form av content kan göras på en mängd olika sätt för att ytterligare öka intresset.

Interaktiva videor
En variant som kan användas både i lanserings- och förklarande syfte är interaktiva videor där tittaren kan klicka på valda delar för att få veta mer. Ett bra sätt att bädda in ett faktalager i videon utan att det blir för mastigt. 

Som känslolager på webben
Ett allt vanligare sätt att använda video på den egna webben är att göra ”rörliga stillbilder”, som gör startsidan och/eller toppbilderna mer levande. Det handlar om korta, loopade och komprimerade videosnuttar som ger ett modernt och intresseväckande intryck utan att göra sajten seg.

Instruktionsvideor
Som sagt, i en värld där nästan alla ser mer och mer video på nätet, är en film ofta överlägsen en instruktionsbok eller en beskrivning i text. Dessa typer av videor behöver dessutom inte hålla samma kvalitet som lanserings- eller varumärkesstärkande filmer. Här är det fakta man vill åt, inte känslan.

Animerade filmer
Ett smart sätt att förenkla komplicerande skeenden eller lyfta fram saker som är svåra att filma. Dessutom ger det ännu fler möjligheter att välja manér för att på så sätt hjälpa argumentation och känslor på traven. Animerade videor kan fungera i alla ovanstående kategorier, även om man ska vara medveten om att en tecknad produkt inte är lika verklig som en filmad (men det går isf att kombinera).

Här kan du se exempel på filmer som vi producerat. Verkar det intressant? I så fall – hör av dig så kan vi berätta mer om hur ”video, video, video” kan se ut för dig och ditt företag. 

Thomas Holmström
070-295 31 00
thomas.holmstrom@tr.se

Kontakta oss

Hör av dig

Vår hemmaplan är business-to-business. Vi förstår industriföretagande, köpprocesser och vilka speciella krav de ställer på marknadsföringen. Vi vet hur kommunikation skapar kännedom, bygger värde och ökar din attraktionskraft. Vi har kunskap, muskler och nätverk. Vi står också mitt i det digitala. Mitt i det förändrade medialandskap som omfamnar globalisering och onlinemarknadsföring som två självklara delar. Och vi älskar det! Vad kan vi hjälpa dig med?


    Hör av dig

    Vår hemmaplan är business-to-business. Vi förstår industriföretagande, köpprocesser och vilka speciella krav de ställer på marknadsföringen. Vi vet hur kommunikation skapar kännedom, bygger värde och ökar din attraktionskraft. Och vi älskar det! Vad kan vi hjälpa dig med?